"Împreună" de Anna Gavalda

      Nu suntem ceea ce părem a fi. Nu suntem așa cum ne văd oamenii, dar ne lăsăm atât de ușor convinși de ceea ce părem a fi încât ne depărtăm de noi înșine.
Ca o mască pentru carnaval, doar că n-o mai scoatem.
       Și, la un moment dat, fiecare dintre noi simte această ruptură. Mă rog, oamenii nu cred că despre asta este vorba, dar ne simțim bine uneori, atunci când suntem aproape de noi înșine. În două cuvinte, în armonie.
Și asta se întâmplă atunci când noi suntem apreciați, văzuți, iubiți. Iubirea e transformatoare. Noi suntem dependenți de iubire, chiar dacă ignorăm deseori această stare.
În romanul " Împreună" de Anna Gavalda tot despre iubire este vorba. Despre iubirea de sine, iubirea dintre părinți și copii, iubirea dintre bărbați și femei.

Personajele, 4 la număr, mă refer la cele principale, sunt diferite, fiecare ciudat în felul său, fiecare cu povestea sa de viață,  dar fermecătoare și minunate.
Acești oameni ajung să locuiască în aceeași casă, iar relațiile dintre ei evoluează de la o zi la alta, în dependență de cât de deschis e fiecare să fie el însuși.
Este vorba despre apartamentul în care locuiește temporar Philibert, un aristocrat venit din alt veac, un iubitor de istorie și un gentleman adevărat. La un moment dat, Philibert îi oferă în chirie o cameră lui Frank.
Frank este un bucătar profesionist, îndrăgostit de motociclete, viteză și fete. Cei doi sunt foarte diferiți, dar nu se văd atât de des încât să fie deranjați reciproc de personalitatea fiecăruia. Mai ales luând în considerare faptul că apartamentul are 400 de metri pătrați.
Philibert este considerat un ciudat de oameni și luat în derâdere de multe ori. El se bâlbâie în condiții de stres, frică sau disconfort, la magazin se răzgândește de 100 de ori până se hotărăște să cumpere ceva și vorbește tot timpul din cărți.
Camille are 26 de ani, nu are prieteni, lucrează în calitate de femeie de serviciu într-o agenție de menaj, locuiește la etajul 7 al aceluiași bloc, doar că cuibul ei are vreo 8 metri pătrați, iar condițiile de trai sunt îngrozitoare.
Philibert o aduce pe Camille în casa în care locuiește el cu Frank.
Aici Camille începe să se simtă acasă și-i place acest sentiment. Ea, care fugea de oameni, se considera o străină, refuza ajutorul apropiaților săi, ea îndrăgește această casă, acești oameni.
" M-am rupt de viață și de puținii oameni care țineau la mine. De Pierre și Mathilde Kessler mai ales, care erau negri de supărare din cauza mea, de foștii mei colegi, de realitate, de moralitate, de drumul drept, de mine însămi..."
Se îndrăgostește de Frank, dar se lasă condusă de mândria de a nu-și manifesta iubirea și suferă. Suferă de fiecare dată când el nu doarme acasă, de fiecare dată când vine cu cineva pe noapte, de fiecare dată când ar vrea să iubească și să se lase iubită, și nu poate, îi este frică să-și dezgolească sufletul în fața iubirii.

Camille reîncepe să deseneze, pictura fiind marea iubire a vieții sale. Nu a mai desenat de mult din cauza unor evenimente din trecut, dar când ia din nou pensula în mână, Camille redevine ea însăși.
Cel de-al patrulea personaj este Paulette, bunica lui Frank, care este adusă în această casă dintr-un azil de bătrâni, acolo unde Paulette murea în fiecare zi câte un pic.
Încep să locuiască toți 4 împreună și nimic nu-i împlinește mai mult decât faptul că se au unul pe altul.
" Chiar mai ceva ca o familie - familia pe care și-o aleseseră, și-o doriseră, familia pentru care se luptaseră și care nu le cerea în schimb decât să fie fericiți împreună. Și nici măcar să fie fericiți, nu aveau asemenea pretenție. Ci să fie împreună, atâta tot. Iar asta era deja mai mult decât speraseră."
      În carte se povestesc momente simple, din viață, dar atât de pitoresc și cu un umor fin relatate, încât  nici nu observi când parcurgi cele peste 500 de pagini.
Dacă aveți chef de o poveste frumoasă, optimistă, de iubire, citiți " Împreună". O să vă placă negreșit.

Eu mă numesc Mariana și sunt vocea acestui blog. Dacă îți place ce scriu și cum scriu, te aștept și pe pagina de facebook a bloguluiJurnalul unei zâne, ca să afli primul despre noile postări! Îți mulțumesc pentru vizită!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Teleneşti, ĩţi ducem faima!" a ajuns ĩn Irlanda. Avem o ediţie femininã. Astãzi ne mândrim cu Ana Chihai!!!

Interpreta Aurica Cordineanu își deschide sufletul în cadrul proiectului "Telenești, îți ducem faima!"

Cele mai importante întâlniri ale vieții