Insuportabila ușurătate a ființei / Milan Kundera

   "Din clipa în care există un martor al comportamentului nostru, ne adaptăm vrând - nevrând ochilor care ne privesc, și nimic din ceea ce facem nu e autentic."

"Insuportabila ușurătate a ființei", carte scrisă de Milan Kundera - scriitor francez de origine cehă, are ca background invadarea Cehoslovaciei în 1968, la scurt timp după mișcarea de emancipare a libertății politice, fenomen cunoscut și ca Primăvara de la Praga, de  către trupele armatei sovietice și aliații acesteia. N-aș spune că e un roman politic, ci mai degrabă un roman care împletește mai multe fire narative: politica, stilul filosofic al autorului, ficțiunea și condiția omului în diversele ipostaze ale sale. Stilul filosofic în care abordează scriitorul relațiile dintre oameni mi-a amintit de Alain de Botton și cartea sa "Ce se întâmplă în iubire", o carte minunată de altfel. 


Kundera ni-l prezintă pe Tomas, un medic de succes care activează într-un spital din Praga și pe Tereza, o chelneriță dintr-un mic orășel din Cehia.
Cei doi se cunoscuseră întâmplător și tot întâmplarea face să se îndrăgostească unul de altul. La întâmplarea sentimentelor mă refer.
Tereza se mută la Praga, în casa, patul și inima lui Tomas și de aici Kundera ne invită în labirinturile minții și sufletului celor două personaje, și aproape imperceptibil, dar ca un ecou, în labirinturile noastre personale. La început ne oferă impresia că noi știm cine suntem și cum suntem, ca apoi, așa ca printre altele, să ne pună în fața unor adevăruri mult mai profunde. Talent pe care l-am apreciat din plin la Kundera.
Astfel încât, pagină cu pagină, descoperim o Tereza care se bucură că a evadat din lumea mamei sale, dar viața căreia devine o extensie a vieții mamei sale. Și totul începe mult mai devreme decât își închipuie Tereza, totul începe de la ceea ce le transmit părinții copiilor.

"Îi explica în permanență Terezei că a fi mamă înseamnă a sacrifica totul. Cuvintele ei sunau convingător, întrucât exprimau experiența unei femei care pierduse totul din pricina copilului. Tereza asculta și credea că valoarea supremă a vieții este maternitatea, că maternitatea înseamnă un mare sacrificiu. Dacă maternitatea reprezintă întruchiparea sacrificiului, atunci destinul fiicei întruchipează Vinovăția, pe care nimeni și nimic n-o va putea răscumpăra vreodată."

..Ș.m-a pus pe gânduri autorul, pe mine, mama, m-a pus pe gânduri...

Tomas e un bărbat care iubește femeile și nici măcar dragostea pentru Tereza nu-l transformă din bărbatul infidel în unul fidel.

Se zice despre Milan Kundera că în timpul invaziei sovietice, el a fost unul dintre militanții împotriva instaurării regimului totalitar. Din cauza spuselor și scrierilor sale, la acea vreme eseuri și nuvele, el a fost demis de la catedră, iar cărțile sale au fost interzise în Cehia, astfel încât după câțiva ani, Kundera emigrează în Franța.
De ce zic toate acestea? Tomas, medicul faimos, bărbatul adorat de femei, este și un militant pasiv al instaurării regimului sovietic totalitar. La un moment dat publică un articol într-un ziar și din cauza acestui articol el este demisionat din funcție și ajunge spălător de vitrine și geamuri.

Concomitent cu povestea lui Tomas și a Terezei se derulează povestea Sabinei, o pictoriță cunoscută, iubitoare de artă și una dintre amantele lui Tomas.
Represiunile politice o fac să evadeze în Elveția, de acolo în Franța, SUA.

Ceea ce mi-a plăcut foarte mult e aptitudinea autorului de a transmite gândurile personajelor, cu o naturalețe, autenticitate și o tristețe pe care o acumulăm de fiecare dată când renunțăm la a fi noi înșine. Perioada romantică a unei relații nu durează mult, din păcate, obisnuindu-se unii cu alții, oamenii au impresia că-și permit mai multă sinceritate și directitudine cu partenerii săi, dar de fapt continuă să ascundă cine sunt, cum sunt și ce vor.
"Nu vom izbuti niciodată să determinăm, cu certitudine, în ce măsură relațiile noastre cu alți oameni sunt rezultatul sentimentelor noastre, al dragostei sau ne-dragostei noastre, al bunăvoinței sau urii noastre, și în ce măsură acestea sunt condiționate, dinainte, de raportul de forță dintre noi și alții."

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Teleneşti, ĩţi ducem faima!" a ajuns ĩn Irlanda. Avem o ediţie femininã. Astãzi ne mândrim cu Ana Chihai!!!

Interpreta Aurica Cordineanu își deschide sufletul în cadrul proiectului "Telenești, îți ducem faima!"

Cele mai importante întâlniri ale vieții