Bastarda Istanbulului de Elif Shafak - o incursiune fascinantă în sufletul omenesc

       Teama de trecut e scânteia care hrănește teama de viitor. Ești în prezent, iar în jurul tău se rotesc în cerc trecutul și viitorul, generații întregi de oameni, iubiri, întâmplări, și începi să te rotești împreună cu ele, pierzându-te între atâtea uși deschise încât nu mai știi unde este ieșirea. Ieșirea în prezent. 

"Poveștile de familie se amestecă în așa fel, încât ceea ce s-a întâmplat cu multe generații în urmă poate avea un impact asupra evenimentelor aparent fără legătură din timpul prezent." 

O lectură memorabilă și fascinantă, romanul "Bastarda Istanbulului" de Elif Shafak, spune povestea a două familii, care locuiesc în diferite colțuri ale lumii și au totuși, un trecut atât de comun, atât de dureros.

Turcia, Istanbul, Asya Kazanci este o tânără nonconformistă, care locuiește împreună cu mama sa, pe care o numește mătușă și cu alte trei mătuși, cu bunica și străbunica sa în aceeași casă. Familia Kazanci este un neam blestemat, dacă pot să zic așa, în care mor toți bărbații. Doar unul singur mai rămâne viu, cel de-al cincilea fiu al familiei, care este crescut cu o grijă excesivă până la un moment dat când se mută în America.
Asya crește cu atâtea "mame" în jurul ei încât percepe iubirea ca pe ceva sufocant, iar asta o face să-și dorească să stea mai puțin pe-acasă, să devină o sursă de furie, în căutarea propriei identități.

"De când era mică, dintre toate femeile din familia ei, Petite-Ma ocupa un loc aparte în inima Asyei. O iubea foarte mult. Spre deosebire de ceilalți membri ai familiei, Petite-Ma fusese întotdeauna în stare să iubească fără să sufoce. Nu o bătea niciodată la cap, nu-i căuta nod în papură și nu o rănea. Afecțiunea ei protectoare nu era posesivă."

Armanoush Tchakhmakhchian, o tânără care-și împarte weekendurile și vacanțele între Arizona și San Francisco, între mama sa și tatăl său. Mama sa e căsătorită a doua oară cu un turc, care nu este nimeni altul decât Mustafa, cel de-al cincilea copil al familiei Kazanci. Tatăl lui Armanoush este armean, dar locuiește în San Francisco  împreună cu părinții și surorile sale.
Armanoush pleacă într-una dintre vacanțe în Turcia, la familia tatălui său vitreg. Între cele două fete, Asya și Armanoush, se leagă o prietenie frumoasă, specială. Amândouă îndrăgostite de cărți și muzică, cele două par să facă față familiilor lor de mătuși.
Peste toate astea, domnesc secrete mari, secrete care ascund lucruri grave, cum ar fi de exemplu, cine este tatăl Asyei sau bunica lui Armanoush.

Este o carte fascinantă, populată cu personaje feminine puternice, fiecare în felul său, în căutarea propriului sine; este o carte delicioasă, mi- am și închipuit frumusețea Istanbulului predominat de aromele sale exotice, de la cele mai fine la cele mai picante. 

Fiecare capitol are o denumire a unui produs alimentar și abia unul dintre capitolele de la sfârșit mi-a deschis ochii. E vorba de rețeta unui desert tradițional turcesc - ashure, preferatul lui Mustafa, unicul fiu al familiei Kazanci.

Oare ceea ce iubim ne poate ucide? Oare grija hiper excesivă poate fi sursa narcisismului? 
Oare fuga de trecut înseamnă și fuga de tine?
Acestea sunt întrebările acestei cărți, întrebări pe care începi să le dezghioci, iar fiecare pagină e o piesă lipsă din puzzle-ul cărții. Din puzzle-ul vieții!

Jurnalul unei zâne este și pe Facebook. Putem prieteni și acolo. Țin să-ți mulțumesc pentru vizită!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Teleneşti, ĩţi ducem faima!" a ajuns ĩn Irlanda. Avem o ediţie femininã. Astãzi ne mândrim cu Ana Chihai!!!

Interpreta Aurica Cordineanu își deschide sufletul în cadrul proiectului "Telenești, îți ducem faima!"

Cele mai importante întâlniri ale vieții