Craciun Fericit!!!

Cum mai asteptam in copilarie Craciunu!!! Toti ca unu,de la mic la mare. Eram mai credinciosi,acasa tineam cu sfintenie posturile,in special prima saptamana si ultima din post le tineam cu strictete. Nici apa nu beam in ultima zi a postului,vroiam sa fim.norocoase si binecuvintate,ca asa ne spunea si mama,si bunica,si baba Prośira,asteptam,in toiul ultimelor pregatiri,asfintitul soarelui.
Doamne fereste sa fi taiat parintii vre-un cocos,vreun iepure,vreo rata sau vreun pui schilodos,care-abia isi ducea penele,in timpul postului. Cand ne saturam de fasole cu muraturi, mancam cate-un ou,o felie de paine cu unt si dulceata si treceam iar la fasole. Mama vroia sa ne uimeasca si le prepara diversificat, cand albe,cand negre,cand babane,cand zaharoase,cand prajite,cand fierte. Aveam un meniu incarcat dintr-o singura leguma.
Si cum mai sfaraiau parjoalele-n tigaie si Craciunu numai maine,eram gata toti sa dam orice "pentr-o bucata de catleata". Si parca inadins, ne urmarea acel miros si mai era si ziua cea seaca,cand numai saliva o simteam in gura.
Tata taia porcu,mama gatea carnat din sange cu usturoi,saltison,racitura din picioruse. Aroma sarbatorii dainuia in fiecare casa. Dupa baie,mama ne imbraca cu maiouri si chilotei noi,asa cerea traditia si ne culcam in asteptarea zilei de maine.
Dimineata saream din pat la primul cantat al cocosilor si ne rotunjeam in jurul mesei. Aveam mamaliguta fierbinte si toate bunatatile care le doream in ajun. La desert,parintii ne alintau cu mandarine,bomboane racusori si ciocolate " valurile marii". Eram tare satisfacute. Apoi ne impodobeam bine de tot,ca inainte si iernile erau geroase si zapada pina la genunci, si porneam cu colinda. Unu ca unu,de la mic la mare,aduceam nasterea lui Hristos in casa oamenilor. Castigam covrigi,bomboane,mere,mandarine si bani. Ii numaram acasa de mai multe ori,sa stim precis ca ne ajunge si de creioane colorate si de album de desen,dar si de guma de mestecat. Daca ne mai raminea,ii dadeam mamei sa ne cumpere ciorapi.
Eram toti fermecati de sarbatori si traditii, se mascau oamenii de toata mandria si tineau cate-un concert feeric la fiecare casa. Umblam si cu uratu,chiar daca era intuneric bezna,noi aveam o traditie sfanta de-ndeplinit,da acum, poftim toate strazile,fie sat sau oras,sunt luminate,da nu mai umbla nimeni...numai pustietatea merge din casa-n casa.
Si asteptam inainte Craciunu. Toti ca unu,de la mic la mare. Si ce vremuri frumoase,ce simplitati feerice,ce oameni am fost altadata!!!
Astazi si eu am imbracat pernele si plapumele in asternuturi noi. Dupa baie,am imbracat maiouri noi,dar nu ma mai culc in asteptarea neastimpatata a mesei de sarbatoare. Si nici colindatori nu bat in geam...si nici fasole nu gatesc diversificat,poate chiar deloc.
Craciun fericit!!! In inimile noastre sa infloreasca bunatatea si omenia. E nasterea lui Hristos, e vremea colindelor, e timp de leru-i ler, e timpul sa dam copiilor.nostri din feeria care ne-a ramas in suflet si in minte,sa poata spune la fel despre Craciun,peste ani!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Teleneşti, ĩţi ducem faima!" a ajuns ĩn Irlanda. Avem o ediţie femininã. Astãzi ne mândrim cu Ana Chihai!!!

Interpreta Aurica Cordineanu își deschide sufletul în cadrul proiectului "Telenești, îți ducem faima!"

Cele mai importante întâlniri ale vieții