Literatura e ceea ce are omenirea mai bun / Imago / Ludmila Ulițkaia




    Citeam recent niște păreri despre cartea Ludmilei Ulițkaia "Imago", în rusă, și unii dintre cititori au fost indignați de această carte construită într-un decor cețos, trist, dezolant, fără vreo sclipire de speranță. Am renunțat să citesc mai departe. Mă gândesc cum ar fi putut scrie Ulițkaia despre curcubeu și floricele despre o perioadă cenușie din istoria URSS-ului, și nu doar a URSS-ului. Împletită cu dragostea pentru literatură, artă, muzică, această carte mi se pare chiar iluminatoare, și anume această caracteristică duce romanul dincolo de frontiera de roman istoric sau politic, cum poate părea la prima vedere.
Cum am putea să ne cunoaștem trecutul făcând abstracție de tot ceea ce li s-a întâmplat bunicilor, străbunicilor și părinților noștri? La urma urmei, istoria unui neam, a unui stat are viziuni lirice doar în poezie, o realitate în versuri menită să aline și să hrănească sufletele zdrobite  de regimurile politice.
Cartea pune în prim plan destinul celor trei prieteni - Ilia, Miha, Sania - începând cu anii de școală și până la sfârșitul vieții lor, pentru unii mai devreme, pentru alții mai târziu.


Pe parcursul lecturii, în carte își fac apariția tot mai multe personaje, care, aparent, par să nu aibă nicio legătură cu cartea, ca apoi treptat să ni se dezvăluie relațiile cu eroii cărții, relații complementare ale prieteniei dintre cei trei băieți.
Romanul celor doi Iosifi - Stalin și Brodski - debutează cu moartea lui Stalin și se sfârșește cu moartea poetului Iosif Brodsky. Și aici se vede legătură narativă dintre firele istorice și artistice ale cărții, doi piloni ai unui neam.
Viktor Iulievici, profesorul de limba și literatura rusă m-a impresionat până și pe mine. Fascinată de un personaj foarte bine construit, așteptam în fiecare pagină întâlnirea cu el. Avem nevoie imperioasă de astfel de profesori, care transmit elevilor iubirea pentru literatură, cărți, poezie.

"(...) dacă ai un profesor bun, simți că te naști a doua oară."

"Literatura e ceea ce are omenirea mai bun. Poezia e inima literaturii, concentrează în ea ce e mai bun în lume și-n om. E singura hrană a sufletului."

Imago este ultimul stadiu în metamorfoza unei insecte, în care aceasta atinge maturitatea, fiind aptă de a se reproduce. Acest termen devine laitmotivul acestei cărți drept o maturizare morală a ființei umane.

"Descoperi însă o expresie valoroasă la Tolstoi, care numea acea perioadă chinuitoare "pustiul adolescenței". Era mai aproape de ceea ce observa el la elevii lui zburliți și dezorientați. Era momentul când părea că au pierdut tot ce acumulaseră înainte și că își încep viața de la zero. Și se vedea clar că nu toți reușeau să iasă din pustiul ăsta, o mare parte dintre ei rămânând acolo pentru totdeauna."



Uneori, soarta îi distanțează pe cei trei prieteni - poetul, fotograful și muzicianul, alteori, îi apropie, dar este păstrată mereu o legătură invizibilă între ei, pe care fiecare dintre ei o simt, iar noi, cititorii, o găsim în alte personaje, situații, cărți, dar mai ales în iubirea lor pentru frumusețea artistică a lumii.
   
     Oare ajungem vreodată la o maturizare morală chiar dacă nu mai suntem adolescenți și ce ne face să ne maturizăm? Este una dintre întrebările cărții la care fiecare cititor își găsește propriul răspuns. Intim și numai de el știut, pentru că niciodată nu avem certitudinea că am ajuns adulți, iar răspunsul nu mai este răspuns dacă se transformă în cuvinte, răspunsul îl găsim în gesturile și faptele noastre, în modul de a vedea lumea, de a vedea și aprecia fiecare om, de a înțelege și a fi și poate mai mult decât atât, în felul nostru de a iubi - sursa celorlalte norme, atât la nivel personal, cât și la nivel de societate.

"Trăim într-o societate de larve, de oameni imaturi, de adolescenți cu mască de adulți (...)". 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Teleneşti, ĩţi ducem faima!" a ajuns ĩn Irlanda. Avem o ediţie femininã. Astãzi ne mândrim cu Ana Chihai!!!

Interpreta Aurica Cordineanu își deschide sufletul în cadrul proiectului "Telenești, îți ducem faima!"

Cele mai importante întâlniri ale vieții