Notre-Dame de Paris / Victor Hugo

Nu obișnuiesc să dau note cărților, dar aici nu mă pot abține să nu scriu 10 din 5. 
Toată lumea cunoaște povestea cocoșatului de la Notre-Dame și sunt convinsă că mulți au citit această carte absolut minunată. 
Dacă acum 20 de ani m-ar fi plictisit capitolele despre artă, arhitectură, tipar, acum le-am citit cu o atenție deosebită, în special oprindu-mă la detalii. Am căutat nerăbdătoare tablourile lui Rembrandt - Rondul de noapte, Doctorul Faust. Cel din urmă m-a impresionat enorm. 
Omenirea are două cărți importante - Biblia de piatră și Biblia de hârtie, fiecare dintre noi este poet, dar ce poeme lăsăm moștenire?



Anul 1482. Anul 2021. Atâția ani au trecut, dar lumea, în mare parte, a rămas la fel. Pe Quasimodo îl tratăm la fel, îl batjocorim și-l luăm în derâdere, iar sufletul i se modelează sub comportamentul nostru. 
Din păcate, nu sunt de acord că fiecare dintre noi își merită alegerile, de multe ori viața are propriile ei căi și, de multe ori, mâinile acestei vieți seamănă cu mâinile oamenilor. 
Sufletul fiecărui om tânjește după dragoste, după atenție. Altfel, omul fie pășește dincolo de iubire, fie-i seacă sufletul. 
Esmeralda e frumusețea și tinerețea, dar pentru cei care au îmbătrânit mai repede decât i-au îmbătrânit anii, frumusețea și tinerețea devin dușmani, oroare și invidie. 
Omul, toată viața lui, se luptă cu morile de vânt. La început pentru a-și demonstra dreptatea, iar apoi nu mai privește lupta pentru că lupta deja e în el. 

După incendiul din aprilie 2019, Notre-Dame de Paris a fost cea mai cumpărată carte, tirajurile epuizându-se rapid. 
O carte dedicată într-adevăr catedralei, dar care vorbește despre oameni, despre viață, despre credință. O carte scrisă magistral, măiestria cuvintelor, introspecția personajelor, viața care se întâmplă în afară și cea privită prin lupa spirituală, Victor Hugo nu e doar scriitor, e un arhitect al sufletului și al omului!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Teleneşti, ĩţi ducem faima!" a ajuns ĩn Irlanda. Avem o ediţie femininã. Astãzi ne mândrim cu Ana Chihai!!!

Interpreta Aurica Cordineanu își deschide sufletul în cadrul proiectului "Telenești, îți ducem faima!"

Cele mai importante întâlniri ale vieții