Doctor Jivago de Boris Pasternak

 Boris Pasternak e născut în aceeași zi cu mine. Copiii mei sunt născuți în aceeași zi cu fiul său din a doua căsătorie. El a câștigat Nobelul, iar eu ... am citit cea mai bună carte a anului! 


O carte monumentală despre sufletul poporului rus, trecut prin multe chinuri, revoluții și războaie, prin degradări și umilințe, dar iubind cu acea patimă și acel foc înălțător deasupra suferinței, care renaște, iar și iar, Omul în om!


Doctor Jivago este o frescă a războiului civil din 1917, care debutează în urma mai multor revoluții, una dintre ele fiind revoluția din 1905, un punct de plecare al cărții. Prin intermediul figurii Doctorului Jivago și a familiei acestuia, în carte se configurează un tablou autentic al acelor vremuri. Sărăcie, foamete, dezordine, dar mai ales frica pun stăpânire pe oameni. Un moment prielnic pentru putere în care omul își pierde vocea propriei rațiuni și se supune vocii puterii. 




E un roman poetic, cu descrieri superbe ale naturii, cu incursiuni filosofice și religioase, un roman despre artă definită esența sufletului,  iar iubirea, mai mult decât o comuniune sufletească, transcende lumea fizică și pătrunde pe teritoriul eternității. 

Cartea a fost desconsiderată de puterea sovietică, fiind definită drept o batjocură la adresa revoluției din 1917; din această cauză, dar și a altor disensiuni, Pasternak nu a mers la evenimentul de decernare. Premiului Nobel, acesta fiindu-i decernat fiului său, abia în 1989. 

Personajele din carte sunt de o frumusețe deosebită, Pasternak a oferit voce unor oameni vechi, uitați de istorie, oameni simpli, dar pentru care, valori precum bunătatea, hărnicia, iubirea, datoria sunt valori întipărite în ființa lor. 

Totodată, pe aceeași scenă sunt și celelalte personaje, descrise meticulos până la realitate, pentru care răzbunarea, vărsarea de sânge reprezintă tot niște valori...


"Spunând că în împărăția lui Dumnezeu nu există nici elin, nici iudeu, oare voia să spună doar că toți oamenii sunt egali în fața lui Dumnezeu? (...) Însă ea spunea: în noul mod de viață plănuit cu inima, în noul mod de comunicare, care se numește Împărăția lui Dumnezeu, nu există popoare, există oameni."


#doctorjivago #borispasternak

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Teleneşti, ĩţi ducem faima!" a ajuns ĩn Irlanda. Avem o ediţie femininã. Astãzi ne mândrim cu Ana Chihai!!!

Interpreta Aurica Cordineanu își deschide sufletul în cadrul proiectului "Telenești, îți ducem faima!"

Cele mai importante întâlniri ale vieții