Proiectul Lazarus de Aleksandar Hemon

 📖 Proiectul Lazarus de Aleksandar Hemon


#istoriaprinochiioamenilor 

@blackbuttonbooks vă mulțumesc pentru că ați scos la lumină această carte și datorită căreia am pășit pe urmele scriitorului Aleksandar Hemon la Chișinău.

Tind să fiu subiectivă în aprecierea acestei mari cărți pentru că o parte din poveste se petrece la Chișinău, iar istoria copilului evreu, Lazarus,  care a scăpat de pogromul din 1903 e de fapt o tragedie la nivel de națiune, iar pentru mine istoria e despre umanitate în general, pentru că micile istorii personale scriu marea istorie. 


Aleksandar Hemon, el însuși un emigrant, reușește să împletească istoriile personale cu marea istorie și o face cu o sinceritate uluitoare care-l face vulnerabil în fața cititorului și oare nu asta oferă unei opere de artă valoare?!


Scriitorul reconstruiește drumul lui Lazarus de la Chișinău la Chicago, îi oferă un trecut și o istorie, îi oferă amintiri și vise, frici și coșmaruri, iar libertatea pe care Lazarus speră să o găsească la Chicago are un punct terminus, acolo unde libertatea fizică se transformă-n libertatea sufletului. 



Istoria pogromului de la Chișinău, istoria evreului Lazarus și a familiei sale ne dezvăluie sentimentele copleșitoare ale scriitorului - emigrant, războiul Iugoslaviei din 1992 și lupta cu anarhismul din America anilor 1900. E o carte necesară!


Poza este făcută la Cimitirul evreiesc din Chișinău.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Teleneşti, ĩţi ducem faima!" a ajuns ĩn Irlanda. Avem o ediţie femininã. Astãzi ne mândrim cu Ana Chihai!!!

Interpreta Aurica Cordineanu își deschide sufletul în cadrul proiectului "Telenești, îți ducem faima!"

Cele mai importante întâlniri ale vieții