La mulţi ani orãşelului nostru Teleneşti!!!

     Astãzi este hramul oraşului Teleneşti, oraşul meu natal.  Se cântã, se danseazã, se bea, se mãnãncã, se ureazã de bine, se ĩmbracã frumos, se ţin discursuri, se râde mult, se ĩntâlnesc neamurile. Seara se ĩncheie cu muzicã, joc şi artificii.

Eu asta ĩmi amintesc tot timpul ĩn aceastã zi. Indiferent unde mã aflu. Acolo e sãrbãtoarea. Şi e o sãrbãtoare frumoasã, care debuteazã cu haine naţionale, cu pâine şi sare şi multã bucurie. Iar aceastã sãrbãtoare o fac oamenii. 
Despre oameni vreau sã povestesc!!!
Presupun cã bãrbatul ãsta voinic şi curajos, pe care-l cheamã Teleneşti ( ştiţi legenda orãşelului da? dacã nu v-o povestesc ĩntr-o altã postare) este foarte mândru de oamenii pe care i-a adunat pe aceastã bucatã de glie cu pãmânturi lucrate şi sudori multe.
Au fost şi aici ani de sãrãcie, şi mai sunt, dar mai presus de toate dãinuieşte omenia. Şi e cald acolo, şi-s multe zâmbete şi uşi deschise. Oamenii sunt cinstiţi şi sãritori la nevoie. Ştiţi cã acolo ĩncã se face clacã la tãiat lemnele sau la ridicatul cuşmei lui Guguţã din ciogleji? Şi ştiţi cum se terminã acest ajutor? Nu cu bani daţi, ci cu plãcinte calde şi vin.

Ştiţi cã acolo oamenii construiesc biserici, pentru cã au rãmas credincioşi, iar ĩn inimile lor locuieşte Dumnezeu!!!
Acolo e ĩncã miros de grâu verde şi pâine coaptã.
     ...da, sunt ĩncã multe lipsuri, existã şi batjocurã şi multã mândrie nãscutã din orgoliul nostru prostesc. Pentru cã nu existã pãdure fãrã uscãciune. Dar experienţa, anii ne schimbã pe noi toţi. Nu vã supãraţi pe aceşti oameni, nu-i vorbiţi de rãu. Lãudaţi-i. Cuvintele bune ajung la inima fiecãrui om.
Tot cald vorbiţi şi orãşelului nostru. Pentru cã el ĩnfloreşte din asta.
Pentru cã e frumos, e curat, e al nostru!!!!
Pentru cã acolo am pãşit prima datã, acolo am simţit mirosul ierbii, acolo am furat primele cireşe!
Pentru cã acolo am trãit ierni geroase, cu zãpada pân' la brâu şi sãpam drumul spre şcoalã asemenea lui Guguţã!
Pentru cã acolo am legat prietenii şi am vãrsat lacrimile primei iubiri!
Pentru cã acolo revenim, la mirosul gliei noastre, care trãieşte ĩn noi!
Acolo e cel mai acasã!!!!
La mulţi ani Teleneşti!!! Iţi mulţumim cã ne pãstrezi paşii acolo şi revenim de fiecare datã cu drag şi dor mai mare. Pentru cã Teleneşti ĩnseamnã ĩn primul rând familie şi casa pãrinteascã!!!
Foto: arhiva personalã

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ne mândrim cu Cristina Dragush!!! Prima ediție din anul 2018 a proiectului "Telenești, îți ducem faima!"este despre talent, muncă, ambiție și curaj!

Viața la feminin - Cincizeci plus. Mama

Interpretul Andrian Liviţchi este mândria noastrã ĩn cadrul proiectului "Teleneşti,ĩţi ducem faima!".